Bisfenol A

Bisfenol A har frem til nå blitt brukt i all produksjon av termopapir og brukes fremdeles enormt mye den dag i dag.

Spesialpapir Norge AS har dette som et av sine fokusområder og jobber med å produsere BPA-fritt termopapir.

Vår mestselgende kvitteringsrull, «80×80-rullen», er allerede BPA-fri og vi kommer til å fortsette vårt arbeid slik at alle våre kvitteringsruller skal være på samme måte.

Hva er Bisfenol A (BPA)?

Bisfenol A (BPA) brukes primært til produksjon av polykarbonat og epoksyharpikser. Polykarbonatplast brukes blant annet på CD- og DVD-plater og tannfyllingsmateriale. Det kan også brukes i plastflasker og matkasser. Epoksyplast kan brukes i elektronikk, byggematerialer, i lim, som beskyttende lakker i bokser og brus, og ved renovering av vann og kloakkrør. BPA er også tilgjengelig i termopapir, som brukes til kvitteringer og billetter.

Er BPA skadlig?

BPA er et stoff som mistenkes for endokrine forstyrrelser, og som kan påvirke reproduksjon. Stoffet finnes i nesten alle urin- og blodprøver fra mennesker. Dette antyder at de fleste av oss stadig får lave doser av stoffet i oss. Dette gjøres hovedsakelig gjennom mat og drikke som har vært i kontakt med polykarbonatplast eller epoxy, fordi rester av BPA kan lekke ut av materialene.

Lovgivning

BPA er forbudt i babyflasker i hele EU. Fra 2. januar 2020 vil stoffet også være forbudt i termopapir brukt i blant annet kvitteringer og billetter. Sverige bl.a. har sitt eget forbud mot BPA i matemballasje for barn opptil tre år og ved omlegging av drikkevannsrør.

I 2016 bestemte EU-kommisjonen at BPA ikke skulle være tilstede i konsentrasjoner over 0,02 prosent i termisk papir. Forslaget ble stilt av medlemslandene i EU REACH-komiteen, og EU-kommisjonen har senere bestemt seg for å innføre forbudet i et vedlegg til EUs kjemikalielovgivning.

Siden januar 2017 er BPA også inkludert på EUs kandidatliste over spesielt farlige stoffer. Dette innebærer blant annet at forbrukere på forespørsel har rett til å motta informasjon innen 45 dager dersom en vare inneholder mer enn 0,1 prosent BPA. Det er også strenge regler for hvor mye BPA som blir lekket fra leker.

Kilde: Svenske Kjemikalieagentur, Matvareforvaltningen

Hvordan reagerer Spesialpapir Norge AS?

Vi følger utviklingen tett og holder oss oppdatert, både gjennom oss selv og gjennom vår produksjonspartner Franz Veit GmbH i Tyskland. Disse har et nært samarbeid med ledende europeiske produsenter av termopapir, som alle overholder EU-lovgivningen. Vi presenterer ulike alternativer for våre kunder, men til slutt lar vi de selv ta sin egen beslutning.

Vår mestselgende kvitteringsrull, «80×80-rullen», er allerede BPA-fri og vi kommer til å fortsette vårt arbeid slik at alle våre kvitteringsruller skal være på samme måte.

Finnes det i dag termopapir uten BPA?

Ja, det gjør det. Papiret inneholder det relativt ukjente kjemiske Bisphenol S som er et helt fenolfritt alternativ. Imidlertid er de fenolfrie alternativene fortsatt betydelig dyrere å produsere enn standardpapir som inneholder BPA, slik at flere kunder er motvillige til å endre seg. Men etter 2. januar 2020, vil Spesialpapir Norge AS, SP-konsernet og Franz Veit være godt rustet.